Vad gör en doula egentligen?

”Maglyftet”, en av tre grundövningar i Aktiv Baby. Här görs den med en sjal som kallas rebozo.

En doula erbjuder ett individcentrerat stöd till den som ska föda och medföräldern. Doulastödet utgår från att att en av nycklarna till en lugn förlossning är trygghet och stödet sträcker sig därför från graviditeten tills dess att barnet fötts. Doulan besitter kunskap om det fysiologiska födandet och hur du främjar det och kan också hjälpa dig att möta kraften i värkarna genom smärtlindring och avslappning. Doulan har kunskap som kan hjälpa dig att göra informerade val. Doulan ser ingen prestige i hur du väljer att föda. Doulan är inte ett medicinskt stöd och ger ingen medicinsk rådgivning, däremot är det ett fysiskt, praktiskt och emotionellt stöd.

En doula kan också arbeta med tiden efter förlossning, det som brukar kallas postpartum. Då hjälper doulan de nyblivna föräldrarna att läka och hjälper med gynnsamma förutsättningar för trygg anknytning till barnet. Doulan finns då för både föräldrarna och för bebisen och stödet är till er alla. Doulan kan hjälpa till vid amning/matning, med spädbarnsvård, komma med trix för en lugn start på det nya familjelivet.

En doula kan också arbeta med att ge stöd vid abort och missfall. Då kan vi gå bredvid dig som guide i processen, vara med på sjukhuset/hemma och finnas som ett lyssnande öra och en bekräftande röst.

Undrar du..

För vem?

Du kan föda med doula om du är ensamstående eller har en/flera medföräldrar. Du kan föda med doula om du är förlossningsrädd eller enbart peppad. Du kan föda med doula om du planerar en hemförlossning eller om du ska föda på sjukhus. Du kan föda med doula om du har ett tidigare förlossningstrauma eller om du aldrig fött barn tidigare. Du kan föda med doula om du vill ha all världens smärtlindring eller ingen alls. Alla kan få fördelarna av ett kontinuerligt stöd från en doula.

Vad doulan inte gör

Ger inga medicinska råd och är inte en konkurrent till barnmorska eller sjukvården, utan ett komplement.

Vad doulan gör?

Doulan stöttar dig praktiskt, fysiskt och emotionellt innan, under och efter födsel. Doulan kan och kan förklara vad som sker och när i kroppen från graviditet till värkarbete och barnets födelse. En av våra styrkor är att vi lär känna de blivande föräldrarna och vet vad de behöver och hur de vill ha det. Vi hjälper medföräldern att kunna ta den roll den önskar under förlossningen. Vi kan hjälpa med icke-medicinsk smärtlindring och avslappning, som hjälper den födande till en positiv förlossningsupplevelse.

Varför doula

Effekterna av att föda med doula finns det evidens för. Det är bland annat dessa:

Med en doula minskar:
– Antalet kejsarsnitt
– Förlossningens längd
– Behovet av medicinsk smärtlindring
– Önskemål om ryggbedövning

Let’s make something together.

%d bloggare gillar detta: